Het nieuwe eigendom!

Architect Thomas Rau pleit voor een nieuw economisch systeem waarin we producten niet langer bezitten, maar slechts gebruiken.

Hergebruik van materialen en grondstoffen staat centraal in de filosofie van RAU Architecten. We moeten naar een circulaire economie, waarin niets verloren gaat. Rau vergelijkt de aarde met een ruimtestation als gesloten systeem: “Wat er niet is, is er niet en kan er ook niet komen. Wat er wel is, daarvan moeten we ervoor zorgen dat het niet verloren gaat.” Thomas Rau heeft bij dit ideaal een verdienmodel bedacht, waardoor duurzaamheid niet meer als verplichting voelt, maar juist lucratief voor bedrijven wordt.

‘De aarde is een gesloten systeem. Wat er niet is, dat is er niet. Wat er wel is, daarvan moeten we zorgen dat het niet verloren gaat.’

Verandering kan volgens Rau pas plaatsvinden als producenten weer verantwoordelijk worden voor de consequenties van hun handelen. Hij pleit daarom voor een systeem waarin we producten niet langer bezitten, maar slechts gebruik maken van een dienst. Zo koop je geen lampen meer, maar huur je licht. De fabrikant blijft te allen tijde verantwoordelijk voor de gebruikte grondstoffen. Hierdoor zal zij altijd zorgen voor een zo duurzaam mogelijk product, simpelweg omdat ze daar zelf profijt van heeft.

Over Thomas Rau

De in Duitsland geboren Thomas Rau studeert aanvankelijk pedagogiek in Bonn, maar vervolgt zijn studieloopbaan aan de Technische Universiteit Aken (architectuur) en aan de Kunstacademie van Bonn. In 1990 vertrekt hij naar Amsterdam, waar hij voor verschillende architectenbureau’s werkt. Twee jaar later richt hij RAU op, een architectenbureau dat zoveel mogelijk gebruik maakt van milieuvriendelijke materialen. In 2008 certificeert Thomas Rau zich als ‘cradle-to-cradle’-architect en in 2010 richt hij Turntoo op.